• Gratis bezorging vanaf 250,- excl. btw in Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden) en België (m.u.v. Walonië)

  • Bezorging met eigen bezorgservice

  • Veel uit voorraad leverbaar

  • Direct afhalen vanaf onze locatie

3 augustus 2022

5 tips om de juiste monitorarm te kiezen

Heb jij regelmatig last van nek- schouder- of rugklachten? Dan is de kans groot dat jouw scherm niet op de juiste hoogte staat ingesteld. Met de aanschaf van een monitorarm realiseer je een comfortabele zithouding en heb je een stuk meer ruimte op je bureau. Echter is het dan wel belangrijk om de juiste monitorarm te bestellen. Ontdek in dit artikel hoe jij dé perfecte monitorarm voor jouw monitor(en) vindt. 

Spring snel naar:

Tip 1: Hoeveel monitoren wil je aan de monitorarm hangen? 

Wanneer je een monitorarm gaat uitzoeken gaat de eerste keuze die je maakt over de hoeveelheid monitoren die je op wil hangen. Je wil natuurlijk geen dubbele monitorarm hebben wanneer je er maar één monitor aan hangt. Hetzelfde geldt natuurlijk andersom. Bepaal daarom vooraf goed hoeveel monitoren je op wil hangen.  

KantoormeubelBaron biedt monitorarmen voor zowel één als meerdere monitoren. Neem direct een kijkje in ons assortiment aan monitorarmen 

Tip 2: Denk na over het formaat, het gewicht en het scherm van de monitor

Wanneer je hebt bepaald hoeveel monitoren je op wil hangen is het verstandig om na te denken over het type monitor. Iedere monitorarm wordt namelijk ontworpen voor een bepaald formaat. Wanneer je een dubbele monitorarm aanschaft is het belangrijk dat de monitoren elkaar niet raken. 

Kijk ook altijd goed naar het gewicht van de monitorarm. Dit gewicht moet namelijk hoger zijn dan het totale gewicht van jouw monitor(en). Schat dit ruim in. Op die manier voorkom je dat alles in elkaar stort wanneer je het gaat installeren.  

Tip 3: Houd rekening met de VESA maat wanneer je een monitorarm gaat kopen 

Met de VESA maat wordt de afstand tussen de schroefgaatjes bedoelt. De VESA maat van de monitorarm moet precies overeenkomen met de VESA maat van de monitor zelf. Deze gegevens kun je eenvoudig terugvinden in de handleiding of op de productpagina van je monitor. Veelvoorkomende VESA maten zijn 100×100 of 75×75. In dit geval zit er dus 100 of 75 millimeter tussen de gaatjes in. Echter hebben de meeste monitorarmen meerdere gaatjes (en dus VESA maten) zodat je ze voor verschillende monitoren kunt gebruiken. Ideaal! 

Tip 4: Wil jij een wandmontage, bureauklem of monitorvoet? 

Over het algemeen kennen we 3 soorten monitorarmen: een wandmontage, een bureauklem of een monitorvoet. Kies je voor een bureauklem? Dan monteer je deze zeer eenvoudig aan de achterkant van je bureaublad. Hierdoor neemt jouw monitor amper ruimte in beslag omdat deze als het ware boven je bureau zweeft. Heb jij geen bureau? Of kan je niet bij de achterkant van je bureau? Dan is het beter om voor een monitorarm met wandmontage te kiezen.  

Zijn beide opties niet mogelijk? Dan kom je er niet onderuit om een monitorvoet aan te schaffen. Deze neemt wat meer ruimte in beslag dan de andere twee varianten en het oogt een stuk minder strak.  

Tip 5: Op welke manier moet de monitorarm verstelbaar zijn? 

Eén van de grootste voordelen van een monitorarm is dat je deze kunt verstellen. Op die manier is het mogelijk om een ergonomische werkplek te creëren. Bovendien kun jij jouw beeldscherm eenvoudig draaien zodat je bijvoorbeeld iets aan je collega’s kunt laten zien. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de manier waarop de monitorarm verstelbaar is.  

Wanneer je de meest flexibele monitorarm wilt aanschaffen kun je het beste voor een draai- en kantelbare monitorarm gaan. Hiermee beweeg je het scherm van links naar echts en van boven naar onder. Wil jij het scherm ook verticaal kunnen gebruiken? Kies dan voor een roteerbare monitorarm. 

Dit zijn de voordelen van het werken met een monitorarm 

Met een monitorarm is het mogelijk om heel nauwkeurig de juiste hoogte, hoek en diepte van je monitor in te stellen. Dit doe je door de monitor vast te pakken en te verstellen. Dit levert een hoop voordelen op. Hieronder nemen we de belangrijkste voordelen van het werken met een monitorarm met je door.  

  • Door het beeldscherm op de juiste manier te positioneren voorkom je hoofdpijn, nek- en rugklachten.  
  • Je bureau oogt netjes opgeruimd. 
  • Je creëert meer ruimte op je bureau waardoor je hier bijvoorbeeld een kladblok, document of iets anders neer kunt leggen. 
  • Je kunt je beeldscherm eenvoudig naar een collega toe draaien waardoor je beter kunt samenwerken. 

Zo zet je het beeldscherm op de juiste hoogte 

Om klachten te voorkomen is het zeer belangrijk om jouw monitor op de juiste hoogte in te stellen. Maar wat is de juiste schermpositie eigenlijk? Wij adviseren onze klanten altijd om de monitor zo te positioneren dat je tegen de bovenste rand van het scherm aankijkt, wanneer je recht naar voren kijkt.  

Wanneer wij om ons heen kijken, kijken we van nature zo’n 15 graden omlaag. Door jouw monitor ook op die hoogte te positioneren kijk je op dezelfde manier naar je beeldscherm. Let er wel op dat deze regel niet geldt wanneer je een varifocale bril draagt. In dit geval dien je het scherm wat lager te plaatsen. Zo kun je naar het scherm kijken zonder je nek te buigen of te strekken.  

Ga je de afstand tot het scherm bepalen? Dan adviseren we je om minstens één armlengte afstand te houden. Kun je door deze afstand het beeldscherm niet goed meer lezen? Dan is het verstandig om een (beeldscherm)bril te overwegen.  

Voldoet jouw organisatie aan de Arbo richtlijnen? 

Je wil met jouw organisatie voldoen aan de Arbo richtlijnen. Deze geven aan dat een beeldscherm makkelijk verstelbaar en kantelbaar moet zijn om aan de behoefte van de gebruiker te voldoen. Op die manier is het namelijk mogelijk om een ergonomische werkplek te creëren. De gebruiker kan de monitorpositie namelijk aanpassen aan de eigen lichaamslengte. Volgens de Arbo richtlijnen mogen het beeldscherm en het toetsenbord geen geheel vormen. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij een laptop. In zo’n situatie creëer je een voorovergebogen zithouding. Hierdoor ervaar je sneller rug-, schouder- en nekklachten. 

Wanneer je aan de Arbo richtlijnen wil voldoen is het verstandig om een monitorarm aan te schaffen. Op die manier kan het beeldscherm in iedere gewenste positie worden gezet. Je voldoet hiermee niet alleen aan de eisen vanuit de Arbo richtlijnen, maar je creëert ook een wenselijke situatie voor jouw medewerkers.  

Monitorarm nodig?  

Aan de hand van bovenstaande tips kun jij bepalen welke monitorarm het beste bij jou past. Bekijk ons ruime assortiment aan monitorarmen en laat jouw medewerkers écht comfortabel werken. Weet je niet goed welke monitorarm het beste bij jou past? Dan voorziet KantoormeubelBaron je uiteraard van een passend advies. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.